Skip links

Innoveren kan je leren!

Deel Post:

Inschrijven nieuwsbrief

Innovatie is bij quasi alle succesvolle ondernemingen een hot topic. CEO’s maken grote budgetten vrij om innovatie op de werkvloer te stimuleren. Logisch als je weet dat het een belangrijk concurrentieel voordeel kan opleveren. Maar hoe kan je, behalve met brainstorms, vele liters cafeïne en zakelijke peptalks, het ontstaan van baanbrekende ideeën versnellen?

Maart 1977 in Milaan. De Duits-Braziliaanse Andreas Pavel vraagt een Italiaans patent aan voor zijn “draagbaar stereofonisch productiesysteem”. Daarna volgden gelijkaardige patenten in de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In juni 1979 lanceert Sony de eerste walkman. De volgende 31 jaar verkoopt de Japanse consumentenelektronicareus zowat 200 miljoen stuks van de draagbare casettespeler.

Pavel durfde te innoveren en veranderde daarmee de muziekbeleving van miljoenen mensen. De potentiële impact van innovatie is enorm. Vaak is het een kwestie van je dromen om te zetten in daden. Innovatie vertrekt altijd vanuit een idee en dus is de million dollar question: hoe kan je het ontstaan van innovatieve ideeën stimuleren? Ik geef je hiervoor graag enkele tips.

TIP 1: Volg je fascinatie

Als je gefascineerd bent door een nieuw idee, dan bestaat de kans dat er waardevolle elementen in schuilgaan. Simpel gesteld: fascinatie is de natuurlijke reflex om onze aandacht te vestigen op iets wat belangrijk kan zijn.

Geef een fascinerend idee dan ook alle ruimte. Denk na over de mogelijkheden en neem de tijd om het verder uit te werken.

Welke nieuwe ideeën fascineren jou? Welke nieuwe mogelijkheden prikkelen je geest?

TIP 2: Dompel je onder in je idee

Baanbrekende ideeën duiken vaak op de meest onverwachte momenten op. Daardoor sta je er niet altijd voor open. Je bent in de weer met alle dagdagelijkse beslommeringen, het lezen van je e-mails, vergaderen, planningen maken, enz. Niet meteen de beste broedomgeving voor inspirerende ideeën.

Het alternatief is om tijd te nemen om je onder te dompelen in je ideeën. Bij Google krijgen werknemers 20 % van hun tijd om te werken op projecten die hen fascineren en die niet noodzakelijk gerelateerd zijn aan hun normale dagtaken.

Neem je agenda en blokkeer een aantal tijdsblokken om je te focussen op de uitwerking van je ideeën. Zo krijgen veelbelovende ideeën alle kansen om uit te groeien tot innovatieve producten of diensten.

TIP 3: Leer uit mislukkingen

Baanbrekende ideeën ontstaan niet altijd vanuit een Eureka-moment. Vaak zijn ze het resultaat van een reeks van mislukte experimenten.

Toen Thomas Edison werd gevraagd hoe het voelde om 800 keer te falen voordat hij met wolfraam op de proppen kwam als gloeidraad voor de gloeilamp, antwoorde hij: “Falen? Ik heb niet één keer gefaald, ik heb 800 keer geleerd wat niet werkte.” Edison ging positief om met mislukkingen. Hij beschouwde het als waardevolle leermomenten. Ontdekken wat niet werkt, is nodig om te komen tot wat er wel werkt.

De leerfase is ook één van de vier fases van ondernemerschap. Lees er meer over in het artikel 4 fases van ondernemerschap.

TIP 4: Bouw voort op bestaande ideeën

Innovatie hoeft niet vanuit het niets te komen. Integendeel, vaak is het een product van de combinatie van twee of meer bestaande elementen. De voorbeelden spreken voor zich: MTV was niets meer dan de combinatie van muziek en televisie. Rollerblades? Een combinatie van ijsschaatsen en rolschaatsen. En in 1440 combineerde Johannes Gutenberg een bestaande schroefpers met een metalen letterzetsysteem tot de drukpers, tot op vandaag nog steeds één van de belangrijkste uitvindingen allertijden.

Ook door bestaande concepten op een slimme manier te verbeteren, ontstaan succesvolle innovaties. Denk bijvoorbeeld aan de e-reader voor e-books of de MP3-speler die voorthinkt op het patent van de hierboven vermelde Andreas Pavel.

Zin in een leuke brainstormoefening om voort te bouwen op bestaande ideeën? Maak drie lijsten van tien woorden: de eerste lijst met zelfstandige naamwoorden, de tweede lijst met werkwoorden en de derde lijst met adjectieven. Ga vervolgens op zoek naar insipirerende combinaties.

TIP 5: Durf fantaseren

Heel wat business leaders willen dat hun werknemers op de proppen komen met fantastische ideeën of oplossingen maar laten ze niet toe om te fantaseren. Nochtans ontstaan heel wat baanbrekende ideeën vanuit de fantasie van dromers.

Denk aan een uitdaging waarmee je momenteel geconfronteerd wordt. Hoe zou de meest fantasierijke oplossing eruitzien? Kan je hier bruikbare ideeën uithalen?

TIP 6: Wees een trendspotter

Heel wat mensen verdienen hun brood met het herkennen van bepaalde patronen: meteorologen, luchtverkeersleiders, effectenhandelaars, enz.

Hoewel de accuraatheid van hun voorspelingen misschien niet altijd 100% is, is het duidelijk dat hun succes nauw verbonden is met hun vermogen om trends te spotten en die trends vervolgens correct te interpreteren.

Hetzelfde geldt voor innovatieve denkers. Het enige verschil? Innovatieve denkers botsen vaak op een nieuw baanbrekend idee door oude patronen in vraag te stellen en ze te herconfigureren.

Welke trends op de markt intrigeren je het meest? Op welke manieren zullen deze trends de komende jaren verder evolueren? En kan je jouw innovatieve ideeën in overeenstemming brengen met deze veranderingen?

TIP 7: Werk samen op inspirerende ideeën

Innovatieve denkers zijn vaak erg individualistisch. Toch kan het erg vruchtbaar zijn om je ideeën af te toetsen aan anderen. Zij zien misschien mogelijkheden waar je zelf niet aan denkt en pushen je om de zaken eens langs een andere kant te bekijken. Heel veel grote doorbraken zijn ontstaan uit inspirerende samenwerking. Denk maar aan Bill Gates en Paul Allen van Microsoft, Steve Jobs en Steve Wozniak van Apple, Hewlett & Packard, Sergey Brin en Larry Page van Google, …

Het enige wat je moet doen, is de juiste vragen stellen voor een brainstorm in groep. Denk na over wie je wil betrekken en hoe je het wil aanpakken.

TIP 8: Vergeet logica

Als je broedt op ideeën is het goed om je drang naar logica tijdelijk uit te schakelen. Vaak worden potentieel goede ideeën afgeschoten met rationele argumenten waardoor er heel wat kansen gemist worden. Tijdens een brainstorm moet je jouw natuurlijke neiging naar logica en praktijk onderdrukken en je oordeel over geopperde ideeën uitstellen. Zo geef je ideeën in de eerste fase alle kansen om uit te groeien tot een baanbrekend concept.


Blijf up-to-date

Gerelateerde blogberichten

3 redenen waarom we dingen uitstellen

Het is eigen aan mensen dat ze dingen die moeten gehandeld worden, uitstellen en afstellen. En daar hebben we drie belangrijke redenen voor … “Ik